Jornada de Portes Obertes
La Jornada de Portes Obertes va tenir lloc el 3 d’octubre de 2015 i un vegada més va ser un gran èxit gràcies a la participació dels 283 voluntaris, entre investigadors i personal tècnic i de suport de tots els centres del PRBB.
Els científics i el personal del PRBB dediquen cada any voluntàriament un dissabte a explicar el que fan, com ho fan i on ho fan. Parlen dels projectes en els quals estan treballant i mostren els laboratoris i els equips que utilitzen. La Jornada de Portes Obertes és un gran dia per al públic interessat per la ciència i tots aquells que vulguin conèixer una gran infraestructura de la ciutat i les persones que hi treballen.
En aquesta vuitena edició, prop de 3.500 visitants van gaudir de les visites guiades, xerrades científiques, experiments, tallers i d’un cafè científic, així com d’altres activitats organitzades pels centres. La novetat d’aquest any va ser l’Espai menut: un racó on els nens d’entre 3 i 8 anys podien fer activitats mentre els seus pares visitaven l’edifici o assistien a una xerrada científica. Gestionat per monitors professionals, els nens disposaven d’una zona creativa i d’una altra zona d’experimentació on podien comprovar que les larves de mosca Drosophila tenen sentit de l’olfacte. Altres novetats van ser dues exposicions fotogràfiques del CRG i de l’IBE, i l’organització de nous workshops d’una hora de durada, com els tallers “Diagnostiquem una malaltia al laboratori” o “Construïm un microscopi amb el mòbil”. Es pot consultar el programa complet al web de la jornada.
L’interès del públic participant i els dels propis voluntaris es va fer palès, una cop més, en els comentaris recollits en les enquestes posteriors. Totes les dades i comentaris es poden consultar a l’Informe de la Jornada. Per a més informació es pot consultar la crònica de la jornada a Storify, i les fotografies de la jornada a Flickr.
Desè aniversari del Premi PRBB
El 17 d’abril, coincidint amb el desè aniversari del Premi PRBB per a Treballs de Recerca en ciències biològiques d’estudiants de Batxillerat es van atorgar els guardons per als millors treballs en el camp de les Ciències de la Salut i de la Vida, realitzats per estudiants de secundària d’arreu de Catalunya. Es van rebre 270 treballs, més del doble que l’edició del 2014. En aquestes 10 edicions del Premi, s’han rebut prop de 1.100 treballs i han participat més de 1.200 estudiants. Per celebrar-ho es va fer una exposició de treballs a la plaça, es gravà un vídeo on es recollien les impressions i opinions dels guanyadors d’edicions passades i es van ampliar els guardons amb dues mencions especials: al millor treball de reflexió científica i al treball més original.
Els cinc finalistes del premi van defensar seu treball amb un pòster científic davant del jurat, van fer una visita a l’edifici i van assistir a la xerrada “Les il·lusions del cervell”. Per finalitzar es va fer l’acte de lliurament a l’auditori on el director del PRBB, Jordi Camí, el Degà de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida de la UPF, Joaquim Gea i dos membres del jurat van fer entrega dels premis. El guardonat amb el 1er premi va ser Guillem Ramírez Santos, de l’Institut Jaume Vicens Vives (Girona), pel treball “La regulació homeostàtica de Fe3+ al nostre organisme”. Es poden consultar els treballs finalistes i les mencions especials al web del premi.
BioJúnior
El mateix dia 17 d’abril va tenir lloc la primera edició de BioJúnior, organitzada pels centres del PRBB i dirigida a estudiants de quart d’ESO i primer de batxillerat. 267 alumnes i professors d’instituts de Barcelona van tenir l’oportunitat de fer una ruta guiada pel Parc, visitar un laboratori i un servei cientificotècnic i escoltar una de les conferències científiques sobre la medicina de precisió, les cèl·lules pluripotents o les il·lusions del cervell. A més, van poder participar en activitats organitzades per Barcelona Activa, l’Associació per a Promoure la Recerca Jove “Magma”, i el grup d’investigadors i divulgadors de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE: CSIC-UPF) “La Ciència al teu Món”; activitats totes elles dirigides a orientar els joves en el seu futur immediat i a estimular el seu interès per la recerca científica.
Es pot veure una selecció d’imatges de la jornada Flickr i consultar el programa complet.
Programa d’Activitats Escolars
Des del Consorci s’ha seguit col·laborant i organitzant conjuntament amb els centres del PRBB activitats educatives per a alumnes de primària, ESO i Batxillerat. Aquesta primavera, i amb motiu de la Presentació del Programa d’Activitats Escolars (PAE) al Cosmocaixa en el mes de juny, es va dissenyar i imprimir un fulletó en A3 que recull totes les activitats pel curs 2015-2016.
El Departament de RRPP va col·laborar amb la UPF, el CMRB i el CREAL fent les presentacions inicials de 23 tallers d’EscoLab* on van participar al voltant de 600 alumnes d’ESO i Batxillerat. També es van organitzar conjuntament amb la UPF i el CMRB 6 tallers PlayDecide* amb 175 alumnes participants.
Les xerrades científiques per a estudiants són l’altra activitat que es va organitzar des del departament i es gestionà des del PAE_Programa d’activitats educatives. Amb cinc xerrades programades, dos sobre genòmica i tres sobre l’ús i efectes del cànnabis, hi van participar 967 alumnes de secundària.
Després de la bona acollida de la prova pilot en el 2014 de l’activitat Entrevista a un científic, al 2015 es van organitzar cinc noves sessions amb la col·laboració del Juan Ramos de l’Estabulari del PRBB i de cinc investigadors de diferents centres del Parc. Van participar 317 alumnes de 4t i 5è de primària de diferents escoles de Barcelona. Gràcies a un vídeo gravat per la UPF tenim els testimonis de primera mà dels alumnes de l’escola Patufet Sant Jordi de l’Hospitalet del Llobregat.
Per tercer any consecutiu, l’Estabulari del PRBB també va col·laborar amb la UPF en l’organització i desenvolupament del Campus Júnior 2015 – Laboratori de Biologia Molecular: descobreix el culpable, per a estudiants d’ESO i Batxillerat. Durant la primera setmana de juliol un grup de 25 alumnes d’entre 15 i 18 anys van treballar i realitzar entrevistes al PRBB.
(*) EscoLab és una iniciativa del Programa Científic de l’Institut de Cultura de Barcelona i de l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona i es beneficia de la participació dels centres de recerca, que ofereixen diferents activitats.
(*) PlayDecide és una iniciativa que forma part d’un projecte del 7è Programa Marc de la Unió Europea. A través d’un joc de rol es busca generar el debat sobre temes controvertits en la ciència i la tecnologia, com ara l’ús d’animals en la investigació, el consell genètic o l’ús de cèl·lules mare en recerca biomèdica.
“Joves científics” al PRBB
Els dies 21, 22 i 23 d’octubre es va organitzar aquest cicle de xerrades en col·laboració amb la Biothèque, una organització formada per joves investigadors apassionats per la divulgació de la ciència. La iniciativa es va crear a Madrid i aquest és el primer any que també és fa a Barcelona. Es tracta de xerrades divulgatives i els ponents van ser investigadors joves del PRBB i també externs, amb una temàtica molt àmplia relacionada amb salut i biomedicina. El cicle va ser inaugurat per Jordi Camí amb la xerrada “Falses memòries”. En total van assistir unes 130 persones.
Campionat de Vòlei Platja i Festa d’Estiu del PRBB
Aquest 2015 el Campionat de Vòlei Platja del PRBB segueix sent l’activitat interna amb més participació i acollida. Des de primers d’abril fins la tarda del 24 de juliol, que es van jugar els partits finals de les lligues de 6×6 i de 4×4, més de 450 participants repartits en 54 equips, van competir a la platja davant del PRBB.
La nit del 24 de juliol, més de 500 persones entre jugadors, amics i residents van participar a la Festa d’Estiu del PRBB que va començar amb el lliurament de premis de la mà de la ORG, amb la Mariana López de mestra de cerimònies. La batucada amb “la BandSambant”, els centenars d’entrepans i litres de cervesa, i sobretot, la música que feia ballar fins i tot al més aturat, van fer d’aquella nit calorosa d’estiu un esdeveniment memorable per a molts dels participants. Es poden veure algunes imatges aquí.
Acreditació de la FECYT com a UCC
Els departaments de Relacions Públiques i Comunicació han estat acreditats per la FECYT com a “Unidad de Comunicación Científica – UCC”. Aquestes unitats estan organitzades en la xarxa estatal ComCiRed amb l’objectiu de compartir experiències i recursos. En la convocatòria d’ajuts vinculada amb l’acreditació, la FECYT ha concedit 15.000€ pel cofinançament de les activitats previstes durant l’any 2016.
Accions solidàries
El corrent solidari que va sorgint de forma espontània entre molts residents del PRBB, fa possible unir esforços i col·laborar en diverses accions solidàries. Del 9 al 12 de juny es va realitzar una nova Setmana Solidària en la qual, a més d’una campanya de donació de sang, es va organitzar una recollida d’aliments a benefici, com ja és habitual, de la Fundació Roure i un esmorzar solidari d’Incubakers, a la plaça interior del PRBB amb la col·laboració de CLECE. Tots els diners recollits van anar a benefici del Fons d’Emergència de Metges sense Fronteres, per les acciones que duien a terme en aquell moment al Nepal, després del terratrèmol del mes d’abril.
Per iniciativa dels Incubakers, residents impulsors dels esmorzars mensuals solidaris, des d’aquest 2015 el departament de RRPP formem part del circuit d’informació i difusió, recolzem les iniciatives i col·laborem en l’organització d’esmorzars. En total s’han realitzat en les terrasses de l’edifici i la plaça interior 12 esmorzars a benefici de diverses causes benèfiques i solidàries i s’han recollit un total de 5.527€.
El 20 novembre es va celebrar el primer Incubackers Science organitzat pel Grup de Recerca en Serveis Sanitaris de l’IMIM, que participen en un projecte a gran escala de recerca en càncer de pròstata amb finançament de la Movember Foundation. Es van recollir 495,73€. Aquest model d’esmorzar solidari s’obre a altres grups de recerca dels centres del PRBB que vulguin recaptar fons per finançar les seves línies de recerca.
D’altra banda s’han organitzat 3 campanyes de donació de sang pel Banc de Sang i Teixits, on han donat sang 136 residents.
Coneix el PRBB, visites per a residents
Sota el títol de “Coneix el PRBB” es van organitzar sis sessions en les quals van participar 77 residents nouvinguts al Parc – o d’altres residents que ja no són nous, però tenien interès i curiositat de conèixer més coses del PRBB. Les sessions, en anglès i català/castellà i amb una durada d’una hora, els van permetre veure espais del PRBB que no es visiten amb freqüència, conèixer serveis i plataformes d’informació o les activitats lúdico-esportives obertes a tots els residents.
Consell de Coordinació Pedagògica de l’Ajuntament de Barcelona
El CPRBB és membre del Consell de Coordinació Pedagògica de l’Ajuntament de Barcelona. Aquest consell inclou un gran nombre d’entitats de Barcelona que ofereixen programes educatius com els que es fan als centres del PRBB. Per tal de compartir experiències i conèixer les diferents iniciatives, s’organitzen visites entre les diverses entitats del Consell. El 5 de febrer una trentena de representants d’algunes d’aquestes entitats com CosmoCaixa, el Palau Güell, el Liceu, el Museu de la Xocolata i TMB entre d’altres, van visitar diversos laboratoris del CREAL, el CMRB, el CRG i el CEXS-UPF i van fer alguna de les activitats que es realitzaven aquell mateix dia amb els estudiants, com el PlayDecide d’Experimentació Animal que coordina l’estabulari del PRBB.