La campanya #passion4science
Amb l’objectiu de plantar la llavor d’on sorgiran els futurs científics, el PRBB va posar en marxa al març, a través de les xarxes socials, la campanya #passion4science, preguntant a investigadors d’arreu del món en quin moment es va despertar la seva vocació científica. Durant la jornada de BioJúnior es va presentar un vídeo amb una selecció de les més de 100 aportacions rebudes fins ara. La campanya #passion4science segueix en marxa a les xarxes socials, i es poden anar visualitzant tots els comentaris rebuts aquí.
BioJúnior, incentivant vocacions
El 17 d’abril va tenir lloc la primera edició de BioJúnior, organitzada pels centres del PRBB i dirigida a estudiants de quart d’ESO i primer de batxillerat. Uns 300 alumnes i professors van tenir l’oportunitat de fer una ruta guiada pel Parc, visitar un laboratori i un servei cientificotècnic, escoltar una conferència científica i participar en les activitats organitzades a la plaça interior del PRBB.
La jornada va coincidir amb el desè aniversari del Premi PRBB per a Treballs de Recerca d’Estudiants de Batxillerat, convocat per la UPF i el PRBB, que enguany ha rebut 270 treballs. Alguns dels primers guardonats es troben actualment fent recerca en un grup del Parc. Però és en els cursos previs quan creix la demanda dels professors de ciències per orientar els estudiants. És just el moment de donar cabuda a les inquietuds científiques i de crear entorns favorables, que estimulin vocacions. Per preguntar als científics en quin moment es va despertar la seva vocació científica es va posar també en marxa la iniciativa #passion4science.
Conèixer el PRBB i els centres que el formen, escoltar els científics que hi treballen i trepitjar els laboratoris i serveis acompanyats dels investigadors mateixos és una experiència estimulant que pot iniciar futurs científics en aquest apassionant món.
Entrevista a J.M. Caballero a El·lipse: “L’aliança impulsarà la col·laboració entre grups de les dues institucions” al juny de 2015
Al desembre de 2014 es va signar el conveni de l’aliança dels estabularis del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) i del Parc Científic de Barcelona (PCB), els dos més grans de Catalunya. La fusió representa que entre les dues instal·lacions hi haurà un total de 7.000 m2 (amb possibilitat d’ampliar 2.000 més), 60 treballadors i 600 usuaris. Promoguda per la Generalitat, l’aliança ha rebut una subvenció SUMA de 185.000 euros. Juan Martín Caballero, director d’aquesta aliança, que reparteix el seu temps entre els dos estabularis, ens explica més sobre el procés.
Per què aquesta fusió?
L’objectiu és doble: d’una banda, harmonitzar la gestió de l’ús dels animals d’experimentació perquè tots seguim els mateixos criteris internacionals de benestar animal i qualitat de la recerca, i de l’altra, optimitzar recursos a tots els nivells: d’instal·lacions, d’equipaments, de personal, etc. Un altre efecte molt positiu de l’aliança serà l’impuls a la col·laboració entre diferents grups de recerca de les dues institucions, gràcies al fet de compartir models animals, tècniques i equipaments, a més de l’intercanvi d’experiències i projectes…. [llegir més]
La Jornada de Portes Obertes
El dissabte 3 d’octubre, per vuitè any consecutiu, el PRBB va obrir les seves portes a la ciutadania. Quasi 300 voluntaris i més de 3.500 visitants van compartir un dia que va començar plujós, però no prou per fer perdre les ganes de viure la ciència de primera mà.
Més de 2.300 persones van entrar a l’edifici, en una de les onze rutes paral·leles que passaven, cadascuna, per dos laboratoris o serveis cientificotècnics diferents on els investigadors mateixos explicaven la seva feina de manera didàctica. Mentre els pares feien la visita, uns 140 nens d’entre 3 i 8 anys van poder experimentar de primera mà quina olor fan les larves de mosques. Unes 700 persones van fer créixer els microbis de la seva pell en una placa, amb o sense desodorant; per als resultats calia esperar dos dies i ara es poden veure a la web openday.prbb.org. També es van fer més de 1.000 extraccions d’ADN, i uns 1.200 visitants van observar diversos microorganismes mitjançant els microscopis situats a la plaça interior.
Experiments per als més menuts, tallers especialitzats per als més grans i visites guiades als laboratoris per a tothom eren només una part del menú. Les onze conferències a càrrec d’investigadors del Parc, dues exhibicions fotogràfiques i un cafè científic sobre vacunes van posar el colofó final a un dia de ciència per a tothom que, a més, va coincidir amb la Jornada de Portes Obertes del Campus Mar de la UPF, on també es va poder gaudir de xerrades i tallers.
Concert de nadal de la coral i orquestra del PRBB
L’auditori del PRBB estava ple de gom a gom el dia del concert de Nadal el passat desembre. Els 250 seients estaven ocupats, i els passadissos, plens de gent dreta escoltant i aplaudint, i alguns aguantant-se les ganes de ballar.
A la veterana coral del PRBB, amb més de vuit anys d’història (quasi tants com el Parc), es va unir en aquesta ocasió l’orquestra, que s’acabava d’estrenar en públic el 2015. Amb dos repertoris ben diferents —des de Los chicos del coro fins a Mamma Mia i des de la suite de l’òpera Carmen fins a la Marxa Radetzky— que van culminar amb un tema nadalenc tocat i cantat en comú, van deixar el públic bocabadat i amb ganes de més. I és que els científics del PRBB van demostrar que tenen més d’una manera de millorar el benestar de les persones: la ciència i la música.
La coral del PRBB està formada actualment per unes quaranta persones, i a la orquestra s’hi han sumat una vintena de músics, entre violins, violoncels i violes, flautes, clarinet, oboè, piano i fins i tot un trombó i un saxo. Els membres provenen de tots els centres del Parc, i són tant personal d’administració com investigadors, des d’estudiants de doctorat fins a caps de grup. I és que la música és l’idioma universal i no fa distincions.